Avukatlar veya hukuk öğrenmiş kişiler uzlaştırmacı olarak görev alabilirler. Uzlaştırma süreci bir dosyada en geç otuz gün içerisinde tamamlanmayı sonuçlanması gerekmektedir. Uzlaşma sürecinde hukuki sonuç olarak şüpheli için kovuşturmaya yer olmaz ve adli sicile kaydedilmez fakat aksi durumunda kamu dava açılmaktadır. Uzlaşma sağlanırsa tazminat davası açılmamaktadır çünkü mevcut davadan vazgeçilmiş olarak sayılır. Uzlaştırma sırasında müzakerede yapılan diyaloglar herhangi bir davada delil olarak kullanılamaz.
Uzlaştırmanın faile faydaları nelerdir ?
- Suçun muhatabı kimse yaratılan etkinin görünmesi sağlar.
- Suçlunun devlete karşı değil mağdur olan kişiye doğrudan sorumluluğunu sağlar.
- Suçlunun yeniden bir suç işleme ihtimalini azaltır.
- Suçlunun uzlaşılması halinde toplum içerisinde sabıka kaydına işkenmediği için suçlu damgası yemeden hayatına devam etmesini sağlar.
- Suçu işleyen kişinin infaz kurumuna girmesini engeller.
Uzlaştırma teklifi Cumhuriyet savcısı tarafından suçluya ya da suçtan zarar gören kişiye uzlaşılması adına teklifte bulunulur. Kişilere uzlaştırma teklif edildikten sonra hemen karar vermesi beklenmez. Bu süre en fazla üç gün olarak belirlenmiştir. Üç gün içinde geri dönüş yapılmazsa teklif reddedilmiş olarak sayılmaktadır. Bir uzlaştırma dosyasında birden fazla uzlaştırmacı olabilmektedir. Uzlaştırma sırasında devlet sizden herhangi bir ücret talep etmemektedir fakat karşı taraf uzlaşmak adına sizden ücret talep edebilmektedir. Uzlaştırmacının ücreti devlet hazinesi tarafından ödenmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarına karşı işlenmiş suçlarda uzlaştırma yapılamamaktadır. Ayrıca ön ödemeye tabii tutulan, cinsel istirmar suçları ve etkin pişmanlık hükümlerinde bulunan duçlarda uzlaştırma kapmasının dışında tutulmuştur.Soruşturma aşamasında uzlaştırmaya giren suçlar için uzlaştırma mecburi zorulu kılınmıştır. Suç eğer uzlaştırmaya tabii bir suç ise uzlaştırmaya gidilmeden kamu davası görülememektedir.