İletişim : 0 (212) 993 00 34
Uzlaştırmacı Eğitimi İçeriği
Uzlaştırmacı Eğitimi; suça maruz kalarak mağdur konumda bulunan kişi ve şüpheli konumda bulunan sanık ile beraber çalışarak, içinde bulunulan mevcut sorunlu durum alanında çalışma ve adalet sistemi çerçevesinde çözüm oluşturma yoluyla yeterlilik kazandırma eğitimidir.
Uzlaştırma eğitiminin kapsamı, uzlaştırmacı olarak görev yapacak kişilerin sahip olmaları gereken asgarî nitelikler, bilgi düzeyi ve kişisel yeteneklerinin geliştirilmesinden oluşur. Ayrıca onarıcı adalet anlayışı, mağdur-fail uzlaştırması, ceza muhakemesi hukukunda uzlaştırmanın yasal temeli, soruşturma aşamasında uzlaştırma, kovuşturma aşamasında uzlaştırma, iletişim becerileri, müzakere teknikleri ile ilgili teorik bilgilerdir.
Uygulamalı eğitimi; adayların, bireysel ve gruplar hâlinde iletişim ve müzakere tekniklerini kullanma becerilerini geliştirmelerini sağlayacak örnek uyuşmazlık çözüm çalışmaları ile uygulama gözetimi faaliyetlerini içermektedir,
Uzlaştırmacı eğitimi alan kişilerin en az bir örnek uyuşmazlık senaryosu ortaya koymaları, uzlaştırma yöntemini kullanarak sonuçlandırmaları ve eğitmenlerle birlikte grup değerlendirmeleri yapmaları beklenmektedir.
Eğitimin Kazanımları
Eğitim sonunda eğitimi tamamlayan katılımcılara tamamladıklarına dair katılım belgesi verilecektir.
Eğitime kimler Başvurabilir?
Uzlaştırmacı eğitimine avukatlar ve hukuk öğrenimi görmüş kişiler başvurabilecektir. Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliğinin 48 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendine göre hukuk öğrenimi görmüş kişiler; üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun veya hukuk ya da hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren Siyasal Bilgiler, İdari Bilimler, İktisat veya Maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış olanlar olarak değerlendirilmektedir.
Buradan hareket ile uzlaştırmacı eğitimine hukuk öğrenimi görmüş kişiler yönünden, hukuk fakültesi mezunlarının yanı sıra üniversitelerin;
- Siyasal Bilgiler Fakültesi
- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
- İktisat Fakültesi
- İşletme Fakültesi
Mezunlarından, müfredatında aşağıda belirtilen hukuk derslerinden en az ikisini görmüş olanlar başvurabilecektir:
- Anayasa Hukuku
- Ceza Hukuku (Genel Hükümler)
- Ceza Hukuku (Özel Hükümler)
- Ceza Muhakemesi Hukuku
- Hukuk Başlangıcı/Hukuka Giriş/Hukukun Temel Kavramları/Temel Hukuk
- Ticaret Hukuku
- İş Hukuku
- Borçlar Hukuku
Eğitim Tarihi
Yeterli sayıda başvuru olması halinde eğitim tarihleri belirlenir.
Eğitim Süresi
48 Saat
36 saat teori eğitimi
12 saat uygulama eğitimi
Eğitim Kontenjanı
Her grup için toplam katılımcı sayısı en fazla 30 kişidir. Eğitim kontenjanında başvuru sırası dikkate alınır. Eğitimin açıldığı tarihlerde kontenjan dolması durumunda başvurusu bulunanlar bir sonraki eğitimde bilgilendirilecek ve kabul edilecektir.
Yorumlar