İletişim : 0 (212) 993 00 34
Eğitim İçeriği
22 Haziran 2012 tarih ve 28331 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 6325 sayılı “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu” ile 26 Ocak 2013 tarih ve 28540 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği” yürürlüğe konmuştur. Hukuk Fakültesi mezunu ve en az 5 yıllık kıdeme sahip olan kişiler yetkili kurum tarafından verilen eğitimi aldıktan sonra Adalet Bakanlığının yapacağı sınavda başarılı olup; arabuluculuk siciline kayıt yaptırarak faaliyete başlayabileceklerdir.
Eğitim sonunda arabulucu olmaya hak kazananlar tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının, taraflar isterlerse mahkemelere gitmeden, arabuluculuk yoluyla çözümlenmesi imkânı vermiştir.
Bu programla, arabulucu olmak için 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu uyarınca tamamlanması gereken eğitimin verilmesi amaçlanmaktadır.
Eğitmenler
Arabuluculuk Dairesi Başkanlığı tarafından akredite edilmiş eğitmenler tarafından eğitim verilecektir.
Eğitimin Kazanımları;
-
Yönetmeliğin 27. maddesi uyarınca eğitimlerini başarı ile tamamlayan adaylara, Arabuluculuk Eğitimini tamamladıklarına dair belge verilir.
-
Adaylar, alternatif uyuşmazlık çözümleri, iletişim ve müzakere becerileri ile yöntemlerini geliştirmeyi öğrenirler.
- Görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirme ve tarafların çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştirme becerilerini kazandırır.
- Arabuluculuk ilke, esas ve usulleri ile ilgili mevzuat hakkında yeterli düzeyde bilgi edinirler.
Temel arabuluculuk eğitimini kimler alabilir?
Temel Arabuluculuk eğitimi, hukuk fakültesi mezunu olup, mesleğinde 5 yıllık kıdeme sahip kişiler tarafından alınabilir. Hukuk fakültesinden mezunu olduğunu gösteren belge ve 5 yıllık kıdeme sahip olduğunu gösteren belgeleri olan herkes Arabuluculuk eğitimi alabilir.
Eğitim Saati
11.00-20.00 arasında 9 saat (8 saat+1 saat yemek arası)
Eğitim Süresi
84 saat
68 saat teorik eğitim
16 saat uygulama eğitimi
Eğitim Süreci
Eğitime katılanların, belgeye dayalı ve eğitim kuruluşlarınca kabul edilen haklı bir mazeretleri olmadıkça arabuluculuk eğitimi süresince verilen ders ve çalışmalara katılımları zorunludur. Eğitim kuruluşlarınca, adayların derslere devam durumunu gösteren çizelge düzenlenir ve derslerin 1/12’sine devam etmeyenlerin eğitim programıyla ilişiği kesilmektedir.
Eğitim Kontenjanı
Eğitim en az 20 kişi ile açılmaktadır.
Her grup için toplam katılımcı sayısı 30 kişidir. Eğitim kontenjanında başvuru sırası dikkate alınır. Eğitimin açıldığı tarihlerde kontenjan dolması durumunda başvurusu bulunanlar bir sonraki eğitimde bilgilendirilecek ve kabul edilecektir.
Yorumlar