Eğitim İçeriği
Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayalı olan işçi ya da işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulması 7036 sayılı İş Mahkemeler Kanunu ile dava şartı haline getirilmekte olup (md.3) Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından “İş Hukukunda Uzman Arabuluculuğa İlişkin Usul ve Esaslar” kabul edilmiştir. Söz konusu düzenlemede arabulucuların, dava şartı niteliğini taşıyan iş hukukunda arabuluculuk faaliyetini yürütebilmesi için bu eğitimi almaları gereklidir.
Bu yüzden Arabuluculuk Daire Başkanlığı, sicile kayıtlı arabuluculara iş hukukunda uzman statüsü alabilmeleri, sertifika kazandırmak ve dava şartı olan iş hukukunda arabuluculuk faaliyetini yürütebilmeleri için teorik ve uygulama eğitimi verilmektedir.
Teorik eğitim ve uygulama eğitimi sonunda arabulucuların; işçi ve işverenin yasal hakları doğrultusunda arabuluculuk sürecini yönetebilme, işçi ve işverenin yasal haklarını bilerek hareket edip etmediklerini değerlendirerek avukattan veya uzmandan yardım almalarını sağlamak ya da süreci sonlandırmak konusunda gerekli yeterliliğe sahip olmalarını amaçlamaktadır.
Hukuk Fakültesi tarafından “İş Hukuku Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi” düzenlenecektir.
İş Hukukunda Uzman Arabuluculuk Eğitimi süresince belgeye dayanan ya da eğitim kurumlarınca kabul edilebilen haklı bir mazeret olmadığı müddetçe verilen ders ve çalışmalara katılım zorunludur. Bu yüzden katılım belgesine hak kazanmak için eğitimde devamlılık şartı vardır. Derslerin 1/12’sine veya daha fazlasına katılmayanlara katılım belgesi düzenlenmeyecektir.
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığınca aynı anda birden çok alt uzmanlık alanında eğitimlere onay verilebilmektedir. Katılımcılar başvurduğu eğitim programı ile süresi önemli olmaksızın aynı anda bir başka eğitim programında ders çakışması yaşıyor ise ARASİS tarafından sistem dışına çıkartılır. Katılımcılardan bu ayrıntıyı dikkate alarak başvuru yapmasını veya ileri tarihteki programlara başvurmasını önemle rica ederiz.
Ders programı
Uzman Arabuluculuğa Giriş / Arabuluculukta İletişim ve Duygu 6 Saat
Uzman Arabuluculuğa Giriş / Arabuluculukta Çatışma ve Müzakere Yönetimi 6 Saat
Uzman Arabuluculuğa Giriş / Arabuluculukta Hukuki Esaslar 6 Saat
Uzman Arabuluculuğa Giriş / Taraf Vekilliği 2 Saat
İş Hukukunda Uzman Arabuluculuk / Teorik Eğitim 24 Saat
İş Hukukunda Uzman Arabuluculuk / Uygulama Eğitimi 4 Saat
İSTANBUL EĞİTİM YERİ
İstanbul için eğitim yeri İstanbul Ticaret Üniversitesi Küçükyalı KAMPÜSÜ olarak belirlenmiştir.
Eğitim Kapsamı
Eğitimin kapsamı Adalet Bakanlığı’nın bu alan için yayımlamış olduğu eğitim kitabı ile belirlenmiştir.
Eğitmenler
TC. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından özgeçmişleri akredite edilmiş öğretim üyeleri ve uygulamacılar tarafından verilmektedir.
Eğitime kimler Başvurabilir?
Bu eğitim programına Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından tutulan arabuluculuk siciline kayıtlı olan arabulucular başvurabilmektedir.
Eğitim Süresi
Eğitimin toplam süresi 48 saattir.
Eğitim Kontenjanı
Her grup için toplam katılımcı sayısı 30 kişidir. Eğitim kontenjanında adayların başvuru sırası dikkate alınmaktadır. Eğitimin açıldığı tarihlerde kontenjan dolması durumunda başvurusu bulunan adaylar bir sonraki eğitimde bilgilendirilecek ve kabul edilecektir.
Eğitim Sonunda Katılımcılarımıza;
Üniversite onaylı İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi Katılım Belgesi” verilecektir.
Yorumlar